Jakmile si uvědomíme, že jsme bytosti stvořené energií Stvoření a přijmeme možnost, že vše ve svém životě si tvoříme více či méně vědomě, přijmeme zodpovědnost za svůj život a tím pádem také svou sílu ho změnit. Vím, že toto není pro některé lidi jednoduchá představa. Přece bych si nikdy nemohl/a přát bolest nebo utrpení.

Náš život řídí programy a přesvědčení, která se skrývají v podvědomí. Vědomá mysl má možnost vše usměrnit. Spousta z nás neví, proč se chová tak, jak se chová, dokud nezačne nahlížet do svého podvědomí. Naše programy mohou pocházet z našich zkušeností od narození do současnosti, od našich předků, nebo z kolektivního vědomí.

Pokud prožíváme nebo cítíme něco, co v životě již nechceme, je za tím nějaká zkušenost, trauma, program nebo přesvědčení.

Jak programy vznikají? Představte si maminku, která vychovává své dítě, že mu naplácá a řekne: „Já tě trestám, protože tě mám ráda.“ Dítě, které je tímto způsobem trestáno, si může vytvořit program, že láska bolí. Na základě tohoto přesvědčení (což je to, o čem jsme přesvědčeni, jako o pravdě) se bude vyhýbat vztahům v partnerství, protože láska bolí.

Prostřednictvím Thetahealing jsme schopni si programy, které nám již neslouží, změnit a posunout se ve svém životě dál.